Loading...
Nieuwsflits2021-11-17T08:47:37+01:00

PROMOTIEDAGEN NOORD NEDERLAND

Dinsdag 9 november en woensdag 10 november is Zijlstra Controle en Administratie aanwezig tijdens de

Promotiedagen Noord Nederland in Martiniplaza Groningen. U kunt ons tijdens deze dagen vinden op stand nummer 2044.

Kaarten voor de Promotiedagen zijn hier te verkrijgen.

Zien wij u daar?

Dit betekent Prinsjesdag: De belangrijkste fiscale wijzigingen voor 2022

Zijlstra Controle en Administratie brengt u graag op de hoogte van de plannen die tijdens Prinsjesdag gepresenteerd zijn en  die invloed op u kunnen hebben als ondernemer.
Graag brengen wij u dan ook door middel van deze nieuwsflits op de hoogte van de voorlopig belangrijkste wijzigingen.

BIJTELLING ELEKTRISCHE AUTO GAAT OMHOOG

De bijtelling voor het privégebruik van een nieuwe elektrische auto van de zaak stijgt in 2022 van 12 procent naar 16 procent. Deze verhoging geldt voor de eerste 35.000 euro. Indien de cataloguswaarde van de auto hoger is geldt voor het overige bedrag hetzelfde tarief als voor niet – elektrische auto’s, namelijk: 22 procent.

Kiest u ervoor een elektrische personenauto privé te rijden? De SEPP-subsidie daarop daalt van €4.000 naar €3.700 in 2022.

KLEINE DALING INKOMSTENBELASTING

Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting ( inkomens tot €69.398) daalt van 37.1% naar 37.07%. Dit geldt voor ondernemers jonger dan de AOW leeftijd. Voor AOW’ers daalt het tarief van 19.2% naar 19.17%.
Naar verwachting gaat de wijziging in vanaf 1 januari 2022.
Heeft u een eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap of commanditaire vennootschap? Dan heeft de daling invloed op uw inkomstenbelasting.

DALING ZELFSTANDIGENAFTREK ZORGT VOOR MINDER BELASTINGVOORDEEL

De zelfstandigenaftrek daalt in 2022 met 360 euro van €6.670 naar €6.310 euro. Dit betekent minder belastingvoordeel. Het bedrag waar u belasting over betaalt wordt hoger en u betaalt dus meer inkomstenbelasting.
Over uw inkomsten vanaf €69.398,  de tweede schijf in de inkomstenbelasting, betaalt u 49.5 procent belasting. Van uw zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten, zoals MKB winstvrijstelling en hypotheekrenteaftrek, krijgt u in deze schijf maar 40% terug. Dat was in 2021 nog 43 procent.

Heeft u een eenmanszaak, VOF, maatschap of commanditaire vennootschap. Dan kunt u als u minimaal 1255 uur per jaar besteedt aan uw eigen zaak en uw inkomsten vallen onder winst uit onderneming gebruik maken van deze aftrek.

VERLIEZEN VERREKENEN VPB WORDT VERRUIMD EN BEPERKT

Verliezen binnen de BV mogen vanaf 2022 in tijd onbeperkt meegenomen worden naar volgende boekjaren(carry forward). De maximumtermijn is nu nog 6 jaar. In een volgend boekjaar mag je 1 miljoen euro verrekenbaar verlies met de winst verrekenen. Daarna mag een eventueel resterend verrekenbaar verlies tot een hoogte van 50% met de resterende winst verrekend worden. Het restant mag dan naar een volgend boekjaar. De termijn van 1 jaar terug (carry back) blijft ongewijzigd.

FINANCIEEL VOORDEEL DOOR VERRUIMD BEGINTARIEF VENNOOTSCHAPSBELASTING

In 2022 betaalt u 15 procent over de eerste 395.000 euro winst. Dit is een verlenging van de eerste schijf met 150.000 ten opzichte van 2021. Over de winst boven 395.000 blijft het tarief 25 procent.

Bereikt uw BV in 2022 dit verruimde winstbedrag, dan levert dat uw BV een voordeel op van 10 procent over 150.000 euro. Laat u dit bedrag aan uzelf uitkeren, dan blijft daar na aftrek inkomstenbelasting ( box 2) nog bijna 11.000 euro van over.

Bron: KVK

Deadline vaststelling TVL Q1 6 weken opgeschoven

Na afloop van een subsidieperiode worden ondernemers gevraagd naar hun werkelijke omzet. Dit wordt vaststelling genoemd.  De deadline voor de vaststelling van TVL Q1  sluit op 12 november, dit was eerder 1 oktober. Ondernemers hebben dus langer de tijd om hun omzetgegevens aan te leveren. 

Ondernemers kregen een e-mail met de vraag hun werkelijke omzet door te geven. Dit moet nu uiterlijk 12 november 2021 gebeuren. Vaak heeft de RVO het formulier al ingevuld, met gegevens van de Belastingdienst. De ondernemer hoeft dan alleen nog akkoord te geven. Soms moet hij de werkelijke omzetgegevens nog zelf invullen of wijzigen, of vraagt de RVO om aanvullende informatie. Als ondernemers niet reageren, neemt de instantie zelf een zorgvuldig besluit over de hoogte van de definitieve subsidie.

Ruime betalingsregelingen

Tot nu toe ziet de RVO dat het grootste deel van de ondernemers voor TVL Q1 2021 na de definitieve berekening meer geld ontvangt. Ondernemers die toch minder omzetverlies hadden en van wie de RVO het definitieve bedrag naar beneden bijstelt, kunnen wanneer nodig gebruikmaken van ruime, renteloze betalingsregelingen. Zij kunnen online een betalingsregeling treffen en kiezen uit terugbetalen in 6 of 12 maandelijkse termijnen. Een persoonlijke betalingsregeling is ook mogelijk.

Aanvragen vanaf € 125.000

Ondernemers met een TVL-aanvraag van € 125.000 of meer moeten het accountantsproduct direct meesturen bij het indienen van de vaststelling. Dit geldt voor alle ondernemers, mkb-bedrijven en grote ondernemingen. Zij kunnen het accountantsproduct vinden op de website van de NBA.

Bron: RVO

Ageeth Schuringa administratie en belastingadviseur wordt: Zijlstra & Schuringa Controle en Administratie.

Sinds 1 januari 2021 is Ageeth Schuringa Administratie en Belastingadviseur een samenwerking aangegaan met Zijlstra Controle en Administratie uit Ter Apel. In Veendam, aan de Transportweg 52 gaan ze samen verder onder de naam: Zijlstra & Schuringa Controle en Administratie.

Door beide bedrijven samen te voegen is er veel meer expertise beschikbaar en kan de dienstverlening nog verder geoptimaliseerd worden. De bestaande activiteiten blijven vanuit de vestiging in Veendam verzorgd worden en ook de huidige medewerkers blijven hun functie als vanouds vervullen.

Bij Zijlstra & Schuringa Controle en Administratie bent u aan het juiste adres voor uw financiële administratie, salarisadministratie en fiscale zaken. Daarnaast zijn wij graag een sparringpartner voor de startende ondernemer, maar ook als u als ondernemer uw onderneming wil gaan uitbreiden. Wij staan het gehele traject aan uw zijde en adviseren hierin graag.

Wij heten u naast ons vertrouwde adres aan de Nomdenweg 5 in Ter Apel nu ook  van harte welkom aan de Transportweg 52 in Veendam!

Transportweg 52, 9645 KX Veendam – telnr.: 0598-635271 – www.zijlstraca.nl